March 12, 2018

Please reload

RECENT POSTS

TALL LIVING

February 23, 2018

1/1
Please reload

FEATURED POSTS

PROJECTS IN PROFILE - PLINTH HOUSE

March 7, 2018

The team at Arcke commissioned me to shoot a renovated post war residence that was tragically devastated in the 2011 Brisbane floods. But the face lift and transformation of this house is truly sublime. But post flood works also came with a different set of rules from a planning and approvals point of view including character, flood control and height controls. Whilst most of the original workers cottage remains at the front its the rear extension and subsequent relationship to the pool / landscaped plinth that is the true essence of this design.

 

Architect : Arcke Architecture and Design

Photography : Scott Burrows Photographer

 

The Main Street facade of the house maintains the original character of the existing house with a few modern additions.

 

 To visually reduce the visual impact of the house on the street the main entry stair element has been detailed in behind a timber battened screen which also adds a degree of privacy when circulating from the downstairs utility areas up into the main house.

 

 I love simple detailing. This image demonstrates just that. In all old post war houses the typical layout is a main central entry corridor flanked by bedrooms off to both sides. The children's bedrooms are located in this precinct and the subtle paint detailing on the walls reminds us of the flood water levels in 2011 that submerged this Brisbane suburb.

 

 Transitioning from the old to the new you land in the galley style kitchen with the staircase to the left accessing the upper parents retreat, ensuite and upper balcony element. Large timber doors and windows slide back to increase natural ventilation but to also provide a visual connectedness to the rear of the site.

 

 Again the lounge space off the kitchen area is flanked by large door and window openings providing large multi functional spaces and maximising view lines and air flow.

 

 Rear sitting element overlooks the raised pool plinth to the western facade of the newer section of house. Sliding battened screen elements allow for sun control during summer months.

 

 North facing elevation looking up into the galley kitchen and covered outdoor deck space. Parents retreat to the section at the top.

 

 Covered deck space with translucent roofing maximises natural light ingress to interior spaces throughout the day. Use of natural ply maintains a degree or warmth to the overall look and feel of the house.

 

 West elevation of house with upper balcony overlooking a raised plinth section that contains both turfed area and pool element.

 

 I want my pool toy back....... Raised pool element with beautiful timber balustrading.

 

 Parents retreat to the upper storey leading out onto the balcony.

 

 More subtle and simple detailing. Screen printed ply panels inserted to create an overall mosaic texture to selected walls.

 

 

 

COPYRIGHT NOTICE : All images appearing on this website are under the copyright ownership of Scott Burrows Photographer. You are not permitted to copy or share these images in any environments without the express permission of the photographer. Licensing fees may apply.

 

Share on Facebook
Please reload

FOLLOW ME
Please reload

ARCHIVE
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
Please reload

CATAGORIES

  • Scott Burrows Photographer
  • S@scottburrowsphotographer